2019 Residential Design Award Recipients, Specialist|

bau10


In 2016, we were approached by our clients, a young couple with two kids, to rebuild their detached garage. Mandatories included parking/storage and a play room above the new garage.

Because the State of California introduced the ADU ordinance in January 1st, 2017, we suggested changing the originally designed play room into a habitable space above the new garage, hosting visiting families and friends and generating rental income, which would help offset construction costs.

The design objective was to create a new structure that forms an assemble with the existing two-story single family residence, leaving ample exterior garden space to allow for children to play.

By using large glass sliders on the lower level garage facing the courtyard, we re-imagined what a garage can be. Due to the valuable limited space on the 4,200 sq. ft. lot, we wanted to get the most out of this redesigned space. The newly opened up walls now become an inviting transparent space connecting garage, exterior courtyard and main residence.

The design strategy for the new garage at the first floor was to free the main floor and back yard from the previous monolithic stucco garage, which felt like a misplaced object.

The intent of the new garage design was to open up the space into the backyard as much as possible and get a better use of the small lot.

Based on the existing openings of the main residence, we adjusted the garage level accordingly to allow for views from the main residence into the new garden area.  This leads to a sculptural approach of the exterior, with the second floor of the new structure partially cantilevering over the garage floor.

The second story accessory dwelling unit can only be accessed from the alley and is completely separate from the main residence and garden in order to create privacy for both.  All windows of the second floor ADU are directed to the alley and not the main residence for privacy reasons.

The unit is one large studio with the bedroom separated from the living room and kitchen by a free standing room divider. The kitchen counter runs along the stair leading up to the ADU and provides a cooking and sitting area.

The accessory dwelling unit is equipped with a stove, refrigerator, washer/ dryer, tankless water heater and a high efficient, ductless heat pump that provides cooling and heating.

The façade of the new structure is a wood slat rain screen.  The design intent of the wood screen façade was to create a wall cover that would add to the sculptural design approach by giving the façade its own depth and shadow play.

Since the second floor wall of the ADU facing the back of the main house did not have any windows and is a dominant part of the courtyard between the two structures, we modulated the back façade and gave the wall a more dynamic expression.  The wall can be back lit at night.

 

AIA California
AIA California
Celebrating over 75 years of service, the AIA California actively promotes the value of design and advocates for the architectural profession. AIA CA is an association of 11,000 dedicated and passionate members who share a commitment to design excellence and livability in California’s natural and built environments.

Comments are closed.

We use cookies to personalize content, to provide social media features and to analyze our traffic.
By continuing to use this website, you consent to the use of cookies.